Mit érdemes tudni a Szent Jakab út osztrák szakaszáról? – Frissítve

Hossza Wolfsthal és Feldkirch között kb. 800 km. Ehhez jön Feldkirch (Ausztria) és Einsiedeln (Svájc) között 100-120km, a kiválasztott variánstól függően.

Az út legmagasabb pontja Maiensee 1865m tengerszint felett (egyúttal ez a legmagasabb pont Budapest és Santiago de Compostela között), legmélyebb pontja Wolfsthal kb. 130m tengerszint felett.

Mezők között

Mezők között


A túrák teljesíthető szakaszokra vannak bontva, nehézségük enyhe vagy közepes*. Az út folyó- és patakvölgyek mentén (Duna, Inn, Saalach, Salzach, Rosanne, Alfenz) vezet, de gyakran felhúzódik az ezeket övező hegyekre, hogy elkerülje a forgalmas autóutakat, autópályákat. Az út gyakran keresztez kerékpárutakat, így kerékpárral is jól járható.

Tiroli táj 7

Tiroli táj 7

A táj változatos, a keleti részen alföldön és dombos vidék jellemző, majd Salzburg után hegyek között megy az út, míg végül néhány kisebb-közepes hegy is sorra kerül.

Vorarlberg hegyei

Vorarlberg hegyei

A szállások között számos egyházi szállás található, adomány alapon, de a többi is úgy lett kiválasztva, hogy az út szervező (Lindenthal, ld. lejjebb) a helyi turistaközpontból a legolcsóbb címeket kérte el, így nem érdemes luxusszállásokra számítani.

Az út kialakításánál fontos szempont volt, hogy középkori és újkori zarándokhelyeket érintsen, és ezek között vezető utakon visz. Ahol Szent Jakabhoz kapcsolódó templom vagy szobor (vagy ilyen nevű falu) van, ott szinte biztosan keresztülvisz az út. De ugyanígy Mária-kegyhelyekre és más szentek zarándokhelyeire is eljuthatunk az utat követve.

Szurdok Salzburg után

Szurdok Salzburg után

A napi etapok 25-35 km. közé esnek. Peter Lindenthal, aki az útvonal „szülőatyja”, és az egyik könyv szerzője, órákban adja meg a teljesítendő távokat, de ezek nettó órák, nincs benne étkezés, ivás, fényképezés, térképnézegetés, és valószínűleg kicsiny hátizsákkal, nagy tempóval jó időben teljesíthető. Ha tehát nem akarjuk magunkat frusztrálni, érdemes jóval több időt számolni, mint a szerző iránymutatása, vagy rövidebb szakaszokat tartani.

Itt készült a fotó a könyvborítón

Itt készült a fotó a könyvborítón

A jelzettség tartományonként változó, van, ahol évekkel korábban kiszögezett, alig látható falapocskák mutatják az utat, van, ahol tiszta és világos a jelzettség. Göttweig és Melk között, valamint Tirolban azonban a „hivatalos”útjelzés gyakran helyi turizmus érdekeket szolgál, és eltér az eredeti útvonaltól.

Útjelző Tirolban - nem mindig jó irányba mutat

Útjelző Tirolban - nem mindig jó irányba mutat

Néha egyes helyeken helyi termelők vagy favágók zárnak le egy-egy utat, ilyenkor érdemes alternatív útvonalat keresni a térképen.

Nyelvtudás ajánlott (lásd irodalom), de részben jelzések alapján, részben a Lindenthal könyv méretarányos térképe alapján valószínűleg enélkül is járható.

Irodalom (németül):

Peter Lindenthal: Auf dem Jakobsweg durch Österreich. Tyrolia kiadó. Előnye, hogy valós térképrészleteket tartalmaz, az eredeti útvonalat írja le, és számos olcsó szállást ajánl. Emellett tartalmaz mountain bike információkat is.

Reinhard Dippelreither: Österreich: Jakobsweg. Stein Verlag, Outdoor sorozat.  A kötet előnye, hogy variánsokat is bemutat, valamint rövidebbek a szakaszjavaslatok, és folyamatosan jelzi a szintkülönbségeket. A szállások között vannak olcsóbbak és magasabb árfekvésűek is.

Irány nyugat!

Irány nyugat!

A Kompass sorozatban megjelent könyvet csak láttuk, de nem olvastuk, így véleményt nem tudunk róla írni.

 

* Megjegyzés: A nehézségi fok hegymászó-besorolást jelent, azaz a szakaszok enyhe, közepes besorolása nem vízszintes, könnyű nyári sétákat, hanem túrázó szemmel igényes szakaszokat jelent, de ezek nem, vagy ritkán minősülnének hegymászásnak. Másszóval nehezebb szakaszokra is lehet számítani, de némi edzettséggel teljesíthetőek.

Íme a mi szubjektív beszámolónk a szakaszról (Melktől Feldkirchig)

http://www.gyaloglunk.hu/melk-es-schallaburg-a-pielachtal-szakasz-lezarasa/

http://www.gyaloglunk.hu/ut-a-duna-menten/

http://www.gyaloglunk.hu/dombokon-at-a-duna-volgyeben/

http://www.gyaloglunk.hu/utunk-salzburgig/

http://www.gyaloglunk.hu/salzburg-elotti-meglepetes/

http://www.gyaloglunk.hu/1000-km-salzburg/

http://www.gyaloglunk.hu/salzburg-utan-lehules-es-jeges-eso-kalandok-es-vendegszeretet/

http://www.gyaloglunk.hu/osztrak-vendegszeretet-sokadik-felvonas/

http://www.gyaloglunk.hu/gyalogos-tortenetek-tirolbol/

http://www.gyaloglunk.hu/utunk-az-inn-volgyeben/

http://www.gyaloglunk.hu/esti-vihar-es-csuggedes/

http://www.gyaloglunk.hu/tirol-vege-kozeleg/

http://www.gyaloglunk.hu/az-ut-legmagasabb-pontja-maiensee/

http://www.gyaloglunk.hu/vorarlberg-volgymenet-ausztria-vegeig/

 

A cikket a Saucony támogatta.

Saucony - Loyal to the sport

Saucony - Loyal to the sport

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


− 1 = 4

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>