Gyalogos történetek Tirolból

Álljon meg a nászmenet!

Goingban dél körül kicsit éhesen leültünk a Szent Jakab templom előtti padra, amikor két busz állt meg a kis téren. Piros estélyi ruhás nők és feketébe-lilába öltözött férfiak szálltak ki a turistabuszokból. Szemlátomást ünnepélyes alkalomra jöttek, és kérdésünkre az egyik kedves hölgy elmondta, hogy egy háromnapos lakodalom fénypontjának előkészületeit látjuk. Épp az ifjú párt várják, mintegy nyolcvanan.

Tiroli táj 1

Tiroli táj 1

A templom lépcsőjén már sorakoztak a kicicomázott lányok, hölgyek, és amikor megjött az ifjú pár, kijött a templomból a pap, és elrendezte a vendégeket, majd a sor elejére állt, hogy rendezett sorokban bevezesse a násznépet a templomba.

Igen ám, de ekkor meglátott minket a kispadon, és megállt (akárcsak mögötte az egész nászmenet), és jókedvűen ránk köszönt: „Buen Camino!”

Tiroli táj 2

Tiroli táj 2

Mosolyogva válaszoltunk.

Úgy tűnik, érdekesebbek lehettünk, mint a rá váró esküvő ceremónia, mert minden látható sietség nélkül elkezdett minket kérdezgetni, honnan jövünk, hová megyünk.

Szívesen válaszoltuk, elmondtuk néhány szóban a történetünket, ami újabb meglepett és izgatott kérdéseket eredményezett, miközben a teljes vendégsereg a melegen szikrázó nap alatt egyik lábáról a másikra állt.

Azt hiszem, az ifjú pár annyira nem örült ennek a találkozásnak, míg végül – a násznép nagy megkönnyebbülésére – abbamaradtak a kérdések, és a plébános áldást kívánva búcsúzott tőlünk.

Tiroli táj 3

Tiroli táj 3

Masszázs pálinka – nem inni, hanem bedörzsölni kell!

Kramsachban az út mentén idős bácsi köszönt ránk, majd beinvitált minket a ház alatti pincébe, hogy megkóstoljuk a körtepálinkáját. A kóstolásból beszélgetés lett, ajándékba nála hagytuk a vészhelyzetekre tartogatott esküvői szamócapálinkát, és feltöltöttük a készleteinket egy üveg körtepárlattal.

Ahogy beszélgettünk, felderült az arca, és azt mondta, van számunkra valami különleges ajándéka. Egy üveget hozott, amelyben folyadékban úszó, gyanús dolgok voltak. Elsőre nem tudtuk, mi lehet az, de az öreg szava megeredt.

Tiroli üdülőfalu

Tiroli üdülőfalu

A hegyekben van egy gazda, akitől minden évben vesz árnikát, amelynek a termését és szirmait beáztatja hetvenfokos szeszbe, és már kész is a „gyógypálinka”. Ezt nem inni kell, hanem a fáradt izmokba ízületekbe bedörzsölni. Mivel az árnika illó anyagait az alkohol felveszi, mesterséges adalékanyagok nélkül lehet izomlazító krémhez jutni.

Kaptunk is egy gyógyszeresüvegnyit, a legközelebbi masszírozáshoz, a sajgó, izomlázas vagy kidörzsölt helyeken.

http://www.otthonigyogymodok.hu/gyogynovenyek/arnika.html

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


4 + = 6

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>