Hogyan érdemes egy hosszú távú teljesítményre felkészülni? Tapasztalatok az ultrasport világából – Román Attila

A négy kulcsszó: türelem, tervszerűség, következetesség és makacsság. Előnyben vannak azok, akik az élet más területein is a hosszútávú stratégiák hívei, mert kell hozzá a hosszútávra való tervezés képessége, viszont ezt megtanulhatjuk, fejleszthetjük a teljesítménytúrázás, a hosszútávfutás választásával. Ezek egymást generáló folyamatok.

Az időjárás nem számít, ha az ember azt csinálja, amit szeret

Az időjárás nem számít, ha az ember azt csinálja, amit szeret

Egyvalamitől azonban óvva intenénk minden futót. Egy pillanatig ne higgye senki, hogy ha sok lefutott kilométer áll mögötte, könnyedén „megeszi” a hosszútávú teljesítménytúrákat. Az első Kinizsi 100-asomon én is arccal landoltam. Edzésben lévő, többszörös maratonistaként álltam rajthoz, sőt már az első 24 órás futóversenyemen is túl voltam. Abban a hitben voltam, hogy ez nekem gyerekjáték lesz. Aztán futhattam az utolsó 10 km-t, hogy 15 perccel szintidőn belül beérjek, és jártányi erőm nem maradt. S mit láttam, amikor beértem? Hölgy túratársak már kipihenve, szinte „kisminkelve”, oklevéllel a kezükben cseverésztek a célban.

Lehet, hogy megkövez ezért a „szakma”, de akkor is elmondom, hogy ha kellően türelmesek vagyunk, s nincsenek dobogós álmaink, még a komfortzónából sem szükséges kilépni a felkészülés, s hogy immáron nevén nevezzük a gyereket, az edzések során.

Egyvalami van, amivel nem tárgyalunk: az időjárással. Nincs rossz idő, de ehhez már nem elég a lelki muníció, a megszállottság, megfelelő ruházat nélkül csak kudarc várhat ránk. A Saucony termékcsalád erre is megoldást kínál. Három évem telt el úgy egymás után, hogy a futás nélküli napjaim számát két kezemen össze tudom számolni (versenyre rápihenés vagy betegség okán), de az időjárással mindig meg tudtam birkózni.

S hogy az edzések terén is konkrétabb legyek végre: lassan építsük fel a teljesítményünket. Az emberi szervezet adaptációs képessége elképesztő, a végső határ esetében nincsenek nagy különbségek egyénenként, de nagy különbség van a fejlődés tempójában. Kérdés, hogy van-e türelmünk kivárni azt, amíg elérjük a képességeink kiaknázásának maximumát.

Menjünk biztosra, adjunk időt magunknak a lelki és testi alkalmazkodásra, lehetőleg mindezt úgy, hogy még élvezni is tudjuk. Merjünk években gondolkodni, amíg elérjük azt, amivel elégedettek vagyunk. A válaszút itt jön el, és kétféle ember létezik. Van, aki kitűz maga elé egy célt, s ha eljut arra a szintre, nem kíván továbblépni, a fenntartás lesz számára a kihívás, ezért dolgozik nap, mint nap. De van egy másik típus, aki folyamatos fejlődés nélkül nem tud elégedett lenni. Nehéz út, és sorsszerűen bukás a vége, de ez már nem tartozik a kérdéshez. Amit azzal zárnék le, hogy megfelelő táplálkozás nélkül nincs teljesítmény. Pláne nem hosszútávú.

Interjú Attilával a linken olvasható

http://www.gyaloglunk.hu/az-ultrafutas-es-a-gyaloglas-szerelmeskedes-a-kozmovitalis-energiaval-interju-roman-attilaval/

Profi tippek Attilától

Aki gyalogol, de szeretne a futás irányába elindulni, hogyan kezdjen neki? http://www.gyaloglunk.hu/aki-gyalogol-de-szeretne-a-futas-iranyaba-elindulni-hogyan-kezdjen-neki-roman-attila/

Mire kell figyelnie a vegetáriánus étrendnél, aki rendszeresen megerőltető sportot (futás, gyaloglás) űz? http://www.gyaloglunk.hu/mire-kell-figyelni-a-vegetarianus-etrendnel-ha-rendszeresen-megerolteto-sportot-futas-gyaloglas-uz-az-ember-roman-attila/

A tippet a Saucony támogatta.

Saucony - Loyal to the sport

Saucony - Loyal to the sport

 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


+ 5 = 11

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>