Alternatív lábkarbantartás (3) – Kneipp-kúra a szabadban és otthon

Lábápolásról szóló cikksorozatunkban azokból a praktikákból szemezünk, amelyekkel karbantarthatjuk a gyaloglásnál legjobban igénybe vett testrészeinket: a járószerveket. A Gyaloglunk.hu nem orvosi szaklap, így akinek a módszerekkel kapcsolatban orvosi kérdése lenne, bátran kérdezze szakorvosát, gyógytornászát.

Túlhevült lábakat érdemes a kezelés előtt lehűteni

Túlhevült lábakat érdemes a kezelés előtt lehűteni

Hosszas nyári gyaloglás során fokozottan figyelni kell arra, hogy a lábak ne melegedjenek túl, mert ez vízhólyagok keletkezéséhez vezethet. Érthető tehát, ha a lábak – még ha menet közben nem is érezzük – vágynak egy kis kényeztetésre.

Ennek legkézenfekvőbb formája a rendszeres lábhűtés, amikor kilépünk a bakancsból vagy a cipőből, levesszük a zoknit és néhány percig levegőztetjük a lábakat. Sőt, az érzés fokozható egy kényeztető talpmasszázzsal!

De a tökéletes lábpihenő az, amikor a túraútvonalat egy friss vizű hegyi patak keresztezi, amely jéghideg felfrissülést nyújt. Ilyenkor érdemes a vízben lehűteni egy kicsit a lábainkat és a jótékony hatás nem marad el.

Ausztriában gyalogolva többször találkozni természetes környezetben kialakított fürdőkúra kezelő medencéivel, amelyeket egyszerűen egy-egy helyi patak medrében alakítottak ki, de aki ismer ilyen helyet magyarországi túraútvonalak mentén, bátran jelezze alul, a kommentek között!

Kneipp medence a patakban

Kneipp medence a patakban

A módszer, amelyet feltalálója, Sebastian Kneipp után nevezték el, eredetileg a nagyon hideg és a nagyon meleg hőmérséklet váltakozása által kiváltott ingerek elvén alapul, és hatékonyan serkenti a vérkeringést és az anyagcserét. A módszer alkalmazható kimerültség ellen és keringési zavarok javítására, ugyanakkor nem javallott szívproblémákkal küzdők számára. A Kneipp-kúra alkalmazásáról érdemes orvossal konzultálni idős korban, vagy terhesség vagy cukorbetegség esetén.

Kneipp módszere öt pillérre épül:

1. Hidroterápia, avagy vízkezelés: a hideg víz növeli a vitalitást, jó hatással van a hormonokra és az idegrendszerre.

2. Gyógynövényekből készült teák fogyasztása, de gyógyhatású növényeket használhatunk ülőfürdő formájában is.

3. Vízben végzett gyógytorna.

4. Kiegyensúlyozott táplálkozás, amelyben alacsony zsírtartalmú, teljes értékű tápanyagokat fogyasztunk úgy, hogy az ételek elkészítésénél minél jobban megmaradjon azok vitamintartalma.

5. Egészséges életmód, minél több mozgással a természetben. Itt jön a képbe a Gyaloglunk.hu, mert ennek legegyszerűbb módja a bárhol és bármikor végezhető gyaloglás. :-)

A hideg vízhez fokozatosan kell hozzászokni

A hideg vízhez fokozatosan kell hozzászokni

A Kneipp kúra alkalmazása során figyelni kell arra a pontos vízkúra dózisra, valamint arra, hogy a hideginger csak meleg testre használható (felmelegítés mozgással vagy meleg vízzel történik). Minden kúra után újramelegítés szükséges (mozgás vagy meleg ruha).

A leggyakoribb kúraeszköz, amelyet a gyógyfürdőkben lehet megtalálni, a Kneipp taposómedence, amelyben kavicságyon lehet lépkedni, combig érő hűvös, hideg vagy éppen jeges vízben. De ugyanígy használhatunk utunkba eső hegyi patakot, ha könnyen meg lehet közelíteni.

A taposó használatakor a lábakat minden lépésnél kiemeljük, így a hideg víz és a meleg levegő adja a váltófürdő jelleget. A kövek enyhén masszírozzák talpunk reflexzónáit, ezzel beindítják az anyagcsere folyamatot.  A köveken taposás hideg vízben javítja a tartóizmokat is.

A kúra időtartama 1-2 perc, kezdőknek 20 másodperc.

A vízkúra után hirtelen lilás-vörös színbe váló lábainkat azonnal meleg zokniba kell bújtatni és mozgatással felmelegíteni.

A kezelés visszérerősítő hatású és támogatja a vénás visszafolyást, rendszeresen alkalmazva gyulladásmegelőző, anyagcsere-javító hatású.

A kezelés minden korosztálynak hasznos

A kezelés minden korosztálynak hasznos

A Kneipp taposó-kúra lépései:

 1. A kúrát úgy érdemes elkezdeni, hogy a testünk meleg legyen, különösen a lábak és a kezek.
 2. A karokat szabaddá tesszük, ingujjat feltűrjük.
 3. A karokat kb. 15 másodpercig a medencébe merítjük.
 4. A karokat kiemeljük, de nem megtöröljük, hanem hagyjuk megszáradni mozgatással, dörzsöléssel majd az előző mozdulatot többször megismételjük.
 5. Térdig belelépünk a medencébe.
 6. Minden lépésnél kiemeljük a lábat a meleg levegőre (Gólya-járás).
 7. Amint hideg-érzetünk támad, a lépegetést be kell fejeznünk és ki kell lépnünk a medencéből.
 8. Nem törölközünk, hanem mozgással melegítjük fel a testrészeket, majd felöltözünk.

A kéz és lábfürdő között negyed óra szünetet érdemes tartani, hogy a testrészek felmelegedjenek, és ne legyen olyan érzetünk, hogy a kezünk vagy a lábunk lefagyott.

Gyaloglunk.hu praktika: Ha nincs lehetőségünk kimozdulni, a lábfürdő otthon is elvégezhető. Rakjunk egymás mellé két tálat vagy lavórt két különböző (hideg és meleg) vízzel feltöltve, és ezek között váltogathatjuk a lábakat. Masszírozáshoz rakhatunk a lavórba tetszés szerint köveket is, amelyeket korábbi gyalogtúrák alatt gyűjtögettünk.

A kezelést addig érdemes végezni, ameddig élvezetet okoz

A kezelést addig érdemes végezni, ameddig élvezetet okoz

Kapcsolódó cikk a a lábkarbantartásról:

http://www.gyaloglunk.hu/alternativ-labkarbantartas-1-a-termeszetes-ludtalptorna/

http://www.gyaloglunk.hu/alternativ-labkarbantartas-2-a-terdek-felkeszitese-a-gyaloglasra/

A cikket a Lafuma támogatta.

Lafuma

 

 

2 hozzászólás: Alternatív lábkarbantartás (3) – Kneipp-kúra a szabadban és otthon

 1. Ezüstliliom szerint:

  Balatongyörökön, a Szépkilátónál próbáltam ki a Kneipp taposót egy kisebb túra után. A Római-forrás vizében alakították ki. Nagyon kellemes volt a fáradt lábamnak, és jót tett a lelkemnek is.:)
  Van ugyan a Csónakház mellett egy másik taposó is, de sajnos nem tartják karban. A víz poshadt benne, nincs gusztusa belelépni az embernek. Pedig a Kneipp Élménysétány, melynek ez az egyik végpontja, egyedülálló, és nagyon üdítő végigmenni rajta.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


7 + 4 =

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>