Alternatív lábkarbantartás (1) – A természetes lúdtalptorna

Lábápolásról szóló cikksorozatunkban azokból a praktikákból szemezünk, amelyekkel karbantarthatjuk a gyaloglásnál legjobban igénybe vett testrészeinket: a járószerveket. A Gyaloglunk.hu nem orvosi szaklap, így akinek a módszerekkel kapcsolatban orvosi kérdése lenne, bátran kérdezze szakorvosát, gyógytornászát.

A lúdtalp a házipatika.com szerint népbetegség, kialakulása több okra vezethető vissza. Orvosi szempontból számos kezelési lehetőség adódik, a speciális talpbetétektől a műtéti beavatkozásokig. http://www.hazipatika.com/betegsegek_a_z/ludtalp/222


Ennél barátságosabb módja a kezelésnek a rendszeresen végzett lúdtalptorna. Az irodalom több gyakorlatot ajánl, ezek közül kiemeltünk hatot, mivel azonban a lúdtalp rövidtávon tünetmentes lehet, a gyakorlatokat könnyű „elfelejteni” nap mint nap elvégezni. A lúdtalptorna azonban kellemes időtöltéssé válik, ha a természetben, túrázás közben szakítunk rá időt.

A gyakorlatok végzéséhez alkalmas lehet kedvenc futóterepünk, vagy a kedvenc túraútvonalunk egy szakasza. A friss levegő és a természet zöldje nyugtatóan hat ránk, és a madarak csivitelése vagy a tücskök-békák zsongása adhatja a gyakorlatokhoz a ritmust, vagy ha úgy tetszik, a ráhangolódás rezonanciáját. A mozgó természet minket is mozgásra késztet és feltölt energiával.

Ha a gyakorlatokat túrázás közben végezzük, nem tűnik fel a monotonitása, szinte észre sem vesszük, hogy célzottan dolgoztatjuk lábainkat. Haladás közben elvégezhetjük az alábbi legfontosabb gyakorlatokat:

  1. Lábujjhegyen járás. Ennek természetes megfelelője, amikor lejtőn, hegyről lefelé megyünk. A súlypont ilyenkor a talp elejére helyezkedik.
  2. Sarkon járás. Ennek természetes megfelelője a kaptatás, a hegyoldal megmászása. Ilyenkor a súlypont a sarokra helyeződik át.
  3. Lábujjainkat magunk alá húzva menni. Ezt gyaloglás közben is meg lehet tenni, de ha a passzentos fűzés – ami a kényelmes cipőviselet alapfeltétele – nem engedi, a pihenőnél le lehet venni a cipőt, és ilyenkor lehet gyakorolni. 
  4. Egyenetlen talajon menni. Erre a legtöbb túraösvényen van lehetőség, de ha műúton vezet az út, le lehet térni az út mellé (nem túl messzire), és a műúttal párhuzamosan a murvás részen, vagy a mezőn, a fűcsomók között lépkedni.
  5. Apró tárgyakat lábujjakkal felvenni, mozgatni. Van, amikor apró kavics kerül a cipőbe, de nem lehet azonnal megállni, és leülni, mondjuk esőben, a nedves fűben. Ilyenkor ez a gyakorlat hasznos lehet néhány percig, amíg megfelelő körülmények közé jutunk, hogy leüljünk és kivegyük a kavicsot. Ugyanígy, pihenő közben megmozgatja a vérkeringést a lábfejben, ha felveszünk a lábujjunkkal apró tárgyakat.
  6. Egy helyben állva sarokra majd lábujjhegyre oda-vissza gördülünk.  Erre szintén alkalmas lehet a pihenőidő, amikor (csuromvizes pad miatt) nem tudunk vagy (merev izmok elkerülése végett) nem akarunk leülni.

(A cikk folytatódik a képek után)

Kaptató súly nélkül

Kaptató súly nélkül

Kaptató súllyal

Kaptató súllyal

Lejtő súly nélkül

Lejtő súly nélkül

Lejtő súllyal

Lejtő súllyal

Összefoglalva: a lúdtalp kezelésének legjobb módja, ha az időt, amit otthon gyakorlatokra szánnánk, egyszerűen dombos vagy hegyes vidéken sétálva töltjük, dombtetőre kaptatva és völgybe ereszkedve, a gyalogúton, vagy a műút mentén a réten. A tudatos túrázás segít visszaadni a lábak egészségét.

A cikket a Saucony támogatta.

Saucony - Loyal to the sport

Saucony - Loyal to the sport

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


8 − 2 =

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>