Sportruházat gyalogláshoz, futáshoz – Fülöp Antal

Amikor az útra készültünk, első körben a Saucony-nál választottunk ki a ruháinkat. A márka képviselőjétől a következőket tudtuk meg.

Fülöp Antal: Azt tapasztaljuk, hogy Magyarországon az emberek nem ismerik a technikai cipőket és ruházatokat, vagy ha ismerik, nem természetes számukra az ilyen termékek célszerű használata.

Akik például valaha focizott, az focicipőjében megy futni, aki teniszezik, teniszcipőben megy futni, mert azt hiszi, hogy futáshoz az is jó lesz. Mégis, amikor futáskor fáj a lába, fel sem merül benne a gyanú, hogy nem a megfelelő cipőben ment futni. Ugyanígy túrázáshoz is csak egy bizonyos szintig elegendő a hagyományos edzőcipő, egy idő után érdemes profibb megoldást keresni.

De az sem elég, ha valaki „jó terméket” igyekszik venni. Ebben az esetben is érdemes megnézni az alapfeltételeket, hogyan kell egy futócipőt vagy technikai ruhát viselni. A mi küldetésünk, hogy a mozgásra vágyókat megtanítsuk, mit hogyan viseljenek, és mit hogyan válasszanak ki.

Gyaloglunk.hu: Milyen anyagból készült ruházatot válasszunk?

F.A.: Sportruházatot keresve ne pamutot keressünk, mert az magába szívja és megtartja a nedvességet. Ezt onnan lehet felismerni, hogy akik szokványos ruhában sportolnak, izzadnak, csorog a hátukon az izzadtság, a ruha átnedvesedik és ők fáznak.

De ugyanígy az sem elég, ha az van az értékesítési címkén, hogy 100% poliészter, mert ettől még nem biztos, hogy rendelkezik a profi technikai ruházat jellemzőivel.

A technikai ruházatnál az a fontos, hogy milyen szálakból lett szőve az anyag, és hogy milyen a szálak szerkezete, struktúrája, vagyis, hogy az anyag milyen szövéstechnikával készült. A szálak tulajdonságában kell keresni a funkcionalitást. Ezért hívjuk funkcionális ruházatnak.

Minden esetben az kell, hogy a ruha elvezesse a nedvességet a testünkről, jól szellőzzön, gyorsan száradjon, ne tapadjon, ne zavarjon a mozgás szabadságban. Vannak elasztikus termékek, ezeket testhez állóan viseljük, míg a nem elasztikus termékek eleve nem annyira rugalmasok, hogy teljesen testhez állóan tudjuk viselni. De ettől még a funkcionális ruházatnak érintkeznie kell a testtel, hogy a nedvesség-elvezető hatása érvényesülni tudjon.

Nagyon fontos, hogy a technikai ruhák rétegeit nem szabad pamut vagy más műszálas ruházattal keverni, mert ezek elzárják a nedvesség útját!

A profi technikai ruhák antibakteriális anyagból készülnek, elősegítik a bőrlégzést. Ez különösen teljesítmény leadáskor fontos, amikor izzadság képződik.

A cikket a Saucony támogatta

Saucony - Loyal to the sport

Saucony - Loyal to the sport

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


− 3 = 1

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>