Magyar Szent Jakab zarándokút: Budapest – Lébény – Wolfsthal

Nem kell több ezer km-t utaznod ahhoz, hogy zarándok légy. Már Budapestről követheted a kagyló jelét nyugat felé. Ezen a héten Dukát Csillával beszélgettünk a magyar Szent Jakab útról, amely Budapestről indul, és Lébényen keresztül Wolfsthalig, az osztrák Jakab út legkeletibb pontjához vezet, majd onnan az út tovább, át Európán, egészen Santiago de Composteláig.

Gyaloglunk.hu: Kiknek ajánljátok a Magyar Szent Jakab utat?

Dukát Csilla: Bárkinek, aki nyitott a hosszú távú gyalogutakra, a gyalogos zarándoklatokra, a keresésre. Kell hozzá némi elszántság, hogy a megszokott kényelemből és viszonylagos luxusból ki tudjunk lépni egy egyszerűbb, természet közeli életbe. Kell kitartás, hogy akkor is folytassuk az utat, ha nehézségek – mostohább időjárás, vagy fizikai fájdalmaink – vannak. Kell bizalom, hogy ha sokáig nem is látni a célt, akkor is bízzunk abban, hogy vár minket valahol egy kincs, ami előrébb viszi életünket.

Ezenkívül mindenkinek ajánljuk az utat, akik már voltak a spanyolországi caminó-n, vagy készülnek az útra, vagy netán Budapestről indulva akarnak eljutni Santiagoba, mert nagyjából ugyanazt a lelkiséget és infrastruktúrát találják az úton, mint odakint. Az út járható egyénileg és csoportosan, és túraszempontból is érdekes, mert gyönyörű látnivalókat érint.

Gy.hu: Melyek a legizgalmasabb látnivalók az úton?

D.Cs.: Az úton rengeteg látnivaló van, íme néhány (a fontosabbakat kiemeltük – a szerk):

 • Normafa: Anna-réten az Anna-kápolna. Ezen a ponton három zarándokszervezet négy zarándokútja találkozik.
 • Zsámbéki romtemplom
 • Tarján: Szent Rókus-szobor, rajta Jakab-attribútumok: kagyló, tök, kalap, bot.
 • Gerecse, Öreg-Kovács-hegy: román-kori rotunda romjai.
 • Vértesszőlős: Előember-telep
 • Tatai Öreg-tó és a tatai vár
 • Alternatív úton Baj-Szomód felé: Szomódon Szent Jakab templom
 • Nagyigmánd: Nagy-Magyarország park: benne az adott területről származó növények.
 • Ete: helytörténeti gyűjtemény
 • Kisbér: Magyarország látnivalói makettekben, Batthyány kastély, Királyi lovarda.
 • Ászár: Jászai Mari szülőháza, múzeum és galéria.
 • Táp: Skanzen
 • Pannonhalma: Főapátság és a faluban pápakereszt: itt tesszük le az otthonról hozott terheinket, bűneinket, fogadalmainkat egy-egy kis kő formájában (mint a Caminon a Vaskeresztnél). A helyiek külön medencét készítettek a zarándokköveknek.
 • Győr: belvárosi látnivalók, Szent László hermája
 • Abda: Radnóti-emlékhely.
 • Lébényi Szent Jakab templom és zarándokház
 • Mosonmagyaróvári vár
 • Rajka után: magyar-szlovák-osztrák hármashatár, Vasfüggöny túraútvonal
 • Deutsch-Jahrndorf és Pama között: Zeiselhof kicsi kápolnája az út baloldalán, amely Pannonhalmához tartozik. A hölgy, aki megmutatta nekünk, úgy köszöntött minket: „Isten hozta Önöket Pannonhalmán.”
 • Wolfsthal: Szent Jakab templom és a templommal szemközti villanyoszlopon egy régi, kb. 20 éves jelzés: falapocskába faragott fésűskagyló.

Gy.hu: Eddig hányan járták végig az utat?

D.Cs.: Az elmúlt három évben Lébényig nagyjából háromszázan járták az utat részben vagy egészben végig, Wolfsthalig megközelítőleg negyvenen, de az idei szervezett útjaink is keresettek, arra számítunk, hogy idén átlépjük az ötszázas határt. A zarándokúton jártak már határainkon túl élő magyarok Felvidékről, Vajdaságból és osztrákok is.

Gy.hu: Mire érdemes figyelni, ha valaki nem szervezett turnussal járja végig az utat?

D.Cs.: A Szent Jakab-út kijelzettsége Budapest és Lébény között kb. 95%-os. A nagyobb városokban nehezebben boldogulunk a jelek engedélyeztetésével, ezért ezeken a helyeken ritkábbak a jelzések, illetve egy-két helyen megrongálták a jeleinket. Itt nem lehet teljes egészében az útjelzésekre hagyatkozni, hanem jó, ha figyeljük az útleírást, mert sokat segít a tájékozódásban.

Az út kijelölésénél az volt a szempont, hogy a zarándok békében, biztonsággal járhassa, lehetőleg minél messzebb az autóktól. De fontos volt, hogy napközben érintsünk településeket is, hogy ételhez-italhoz lehessen jutni. Ebből a szempontból a Győr-Lébény szakasz a legnagyobb próba, ott a táv 25 km, és semmi település nincs közben. Nyári melegben az árnyék nélküli töltésen menni, na, ez igazán embert próbáló.

Gy.hu: Milyenek a szállások?

D.Cs.: A szállások nem kizárólag zarándokszállás funkcióval bírnak. Ha egyéni zarándokként kelünk útra, érdemes a szállásokat előre leszervezni: felhívni az adott település szálláshelyét, van-e szabad hely, esetleg lefoglalni az adott napra a szállást, és aznap odaszólni, mikor érkezünk.

Egyéni zarándokoknak közösségi ház, ifjúsági tábor, kemping, plébániaépület, falusi szállásadó, kollégium áll a rendelkezésére. Pannonhalmán van már Szent Jakab Zarándokház, ott is lehet aludni. Fontos tudni, hogy zarándokszállásként, kedvezményes áron a speciális zarándokútlevelünk felmutatásával lehet ezeket a helyeket.

Közös zarándoklaton, mivel sokan vagyunk egyszerre: kollégium. iskolai tornatermek, sportcsarnokok (tornatermi szivacsokon, mobilágyon) adnak szállást, illetve a már említett Szent Jakab zarándokházban.

Ami lényeges, hogy ezek nagyon egyszerű szállások, csak derékaljat, fürdési és mosási lehetőséget kap a zarándok. Ágynemű nem kell, de mindenkinél legyen hálózsák. Mivel csak alapigényeket lát el, sok helyen adományos jellegű a szállás, vagy adnak kedvezményt az eredeti árból. De csak akkor, ha zarándok mivoltát az útlevéllel igazolni tudja.

Gy.hu: Számunkra úgy tűnik, idén nagyon aktívak vagytok. Milyen fejlesztési terveitek vannak az út kapcsán 2012-2013-ra?

D.Cs.: 2009 óta folyamatosan épül a Szent Jakab-út, az egyre gyarapodó önkéntes segítőknek és a sok-sok zarándoknak köszönhetően, akik vállalkoznak az útra. A most érzékelhető aktivitás annak köszönhető, hogy adományokból összegyűlt forrásokból el tudtuk indítani honlapunkat és Facebook oldalunkat.

2011-ben és idén az MVM Ovit Zrt. cég támogatta az út fejlesztését. Ebből a támogatásból tavaly legyártottuk az európai szabványhoz igazodó jelzéseket, táblákat, betonoszlopokat. Ezek nagy részét kihelyeztük, és készül egy kültéri térkép Lébényben. Idén folytatjuk a kijelző munkát a Lébény-Rajka szakaszon.

A legnagyobb vállalás erre az évre egy zarándok útikönyv kiadása. Elkezdtük az anyaggyűjtést, és elindítottuk a térképészeti munkákat. Remélhetőleg idén kézbe lehet majd venni ezt a kiadványt.

Gy.hu: Van versengés a többi magyarországi zarándokúttal?

D.Cs.: Magyarországon ma hat zarándokút van, időrendi sorrendben: Mária-út, Via Margaritarum (Gyöngyök útja), Szent Márton-út, Szent Jakab-út, Szent Erzsébet-út, Magyar Zarándokút. Igyekszünk egymással jó kapcsolatot ápolni, együttműködni, találkozni, tapasztalatot cserélni. Vannak közös zarándokaink, hirdetjük egymás programjait, eljárunk azokra és segítünk egymásnak, ha a másik zarándoklatokon önkéntesekre van szükség. Az összefogásra, együttműködésre törekszünk, a rivalizálást igyekszünk elkerülni.

Gy.hu: Melyek a kedvenc túráid? 

D.Cs.: Alföldi lány lévén a hegyek mindig lenyűgöznek, legyen az a Mecsek, a Cserhát vagy a Gerecse. Gyakran járunk a Pilisben, ősszel például a Pálos 70 zarándoklaton jártam, csodaszép természeti és épített helyeket láttam. Körbegyalogoltam már a Balatont is, ahol Szigliget volt a csúcsélmény.

www.szentjakabut.hu

 

18 hozzászólás: Magyar Szent Jakab zarándokút: Budapest – Lébény – Wolfsthal

 1. Jankai Gyöngyi szerint:

  Kedves Csilla és Gyalogolunk.hu
  Köszönöm a cikket. Tavaly voltam a Francia Úton, alig várom, hogy ezen a szakaszon is végig mehessek. Egyszer – tudom – egészen Budapestről, vagy majdani lakóhelyemről indulok Finisterréig. Addig lehet, hogy szakaszonként megismerem a Nagy Út részeit.
  Köszönöm a munkátokat és gratulálok hozzá, és további kitartást, sikereket kívánok!
  Maayan

  • Dukát Csilla szerint:

   Kedves Maayan! Köszönjük! És az Út szeretettel vár téged. Indulj bárhonnan, bármerre, mindenképp jó lesz Úton lenni. A nyári közös zarándoklaton is van még pár hely, tudsz csatlakozni hozzánk. És egyénileg is bármikor elindulhatsz. Mint a gyaloglós friss házasok. :) Jó utat mindannyiunknak, áldás kísérje lépteinket!
   Ultreia: Csilla

  • Zsófi és Gábor szerint:

   Kedves Maayan,
   amikor eljutsz eddig az útig, nagyon szívesen segítünk, amiben tudunk.
   És addig is a legjobbakat kívánjuk viszont!
   Zsófi és Gábor

 2. Halász Alexandra szerint:

  Sok sikert kívánok a szervezőknek, közreműködőknek, alkalmi segítőknek és természetesen az útrakelőknek is!

 3. sill zsuzsa szerint:

  Kedves Csilla! Ma jártam Lébényben, mert pár nappal ezelott hallottam a munkátokról. Nagy hatással volt rám. Szeretném megkérdezni, hogy 2013 nyarán is lesz kozos zarándoklat, ha igen mikor és lehet e még csatlakozni. Koszi a választ. Zsuzsa

 4. Juhász Gyula szerint:

  Segítséget szeretnénk kérni az első tervezett Budapest-Lébény-Wolfstahl útvonalon történő vándorlásunkra, különös tekintettel az megkezdésének időpontjával kapcsolatban.
  Első alkalommal talán szervezett módon megtett gyaloglásra gondolunk, de egészségi állapotunkre való tekintettel talán az egyéni-lasabb- vándorlás volna a megfelelőbb.
  Tanácsaikat,előre is köszönettel fogadjuk, tisztelettel:Zsuzsa és Gyula

  • Zsófi és Gábor szerint:

   Kedves Gyula,
   elnézést a megkésett válaszért. A feltett kérdésekre közvetlen segítséget Dukát Csilla, a magyar Szent Jakab út baráti társaság vezetője tud adni. Nagyon segítőkész és közvetlen hölgy, ajánljuk vele a kapcsolatfelvételt.
   Barátsággal:
   Zsófi és Gábor

 5. erdős judit szerint:

  az idén mikor indul a zarándoklat ?

 6. Kissné Lemperger Mária szerint:

  Érdeklődni szeretnék, hogy 2014-ben terveznek-e szervezett utat, ha igen mikor? Hol kell jelentkezni?
  Mária

 7. Németh Margit szerint:

  Kedves Csilla!

  Szeretettel köszöntelek, sok sikert kívánok a zarándokutak szervezéséhez.
  Örömmel olvastam a Magyar Camino-ról Sándor Anikó könyvében, innen jegyeztem meg a nevedet.
  Elhatároztam, hogy én is végigjárom a magyarországi szakaszt.Beszerzem hozzá a felszereléseket, szabaddá teszem magam 2 hétre, és irány a Normafa-lébény útvonal.
  Üdvözlettel: Németh Margit

 8. Pápista Gáborné szerint:

  Én az idén májusban Nagy Laci szervezésében jártam az Úton. Nagy élmény volt, és nagyon büszke vagyok magamra, aki teheti járja.
  Nagy Laci nagyon jó szervező, magadra hagy, ha kell de figyel rád.Hálás vagyok neki.

 9. Balogh Péter szerint:

  Sziasztok!A Magyarországi Szent Jakab zarándok útra hol tudok
  jelentkezni,és a költségröl egy kis infó jó lenne.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


4 + 3 =

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>