Le-Puy-en-Velay – a francia zarándok-központ

Le-Puy látképe

Le-Puy látképe (fotó: Turisztikai Hivatal)

Le-Puy-en-Velay a Velay-hegység legfontosabb városa, zarándokok ezrei jönnek ide évente, hogy a katedrálisban imádkozzanak, vagy innen induljanak útra a Via Podiensis-en (a Le-Puy-ből induló út latin neve, a linken videó a helyről http://www.ot-lepuyenvelay.fr/detail_video.php?id_vid=1)

A város maga is gyönyörű, és fotóztunk is volna, ha nem lett volna a hegyen lévő vörös Mária-szobor felállványozva, és nem zuhogott volna az eső. Ezért álljon itt egy kép a netről, hogy néz ki Le-Puy napsütéses időben.

Le-Puy napsütésben

Le-Puy napsütésben (Fotó: Turisztikai Hivatal)

A Jakabos zarándokok sokat köszönhetnek a városnak, innen indult a legelső, történelmileg igazolható francia zarándok, Godescalc Le-Puy-i püspök (senki ne kérdezze, hogyan kell kiejteni a nevét), aki 950-ben elzarándokolt az apostol legenda szerinti sírjához. Nem egyedül ment, nemesek, templomi tisztségviselők és katonák tartottak vele, így a zarándoklatnak gyorsan híre ment.

Le-Puy este

Le-Puy este (fotó: Turisztikai Hivatal)

A következő híres francia zarándok, Mercour-i II. Péter, szintén Le-Puy-i püspök, aki 1063-ban tette meg az utat Galíciába, ami újabb zarándok tömegét vonzotta Szent Jakab sírjához. Igaz, a későbbi háborúk és a haramiák támadásai miatt a zarándokút nem volt veszélytelen, sokan odavesztek vagy soha nem tértek haza, így a középkor közepe-végére jelentősen lecsökkent a zarándokok száma, a zarándokutak 20. századi „újrafelfedezéséig”.

Irányjelző és távolságmérő

Irányjelző és távolságmérő

A zarándokturizmusnak ma is nagy szerepe van a város és a katedrális életében, a fontosságát mutatja, hogy a reggeli áldást maga az érsek adta.

Korábban csak néhány zarándokkal találkoztunk, míg itt a reggeli zarándokáldáson hatvan-hetven zarándok vett részt.

Zarándok nagyüzem

Zarándok nagyüzem

Óriási, színes tömegnek éreztük, és mivel „csapatépítés” is volt, ahol körbement a kérdés, és mindenki elmondta, ki, honnan érkezett.

Márvány útjelző a katedrálisban

Márvány útjelző a katedrálisban

Kiderült, hogy bár a franciák vannak többségben, a világ minden tájáról érkeztek ide hosszabb-rövidebb zarándoklatra.

Útjelző a földön Le-Puy-ben

Útjelző a földön Le-Puy-ben

Mi csak annyit mondtunk, Budapestről érkeztünk, mire valaki franciául hozzátette, hogy igen, de gyalog (a hírünk előttünk jár), így tapsvihart kaptunk, és ettől kezdve csupa mosolygós zarándokkal találkoztunk útközben, akik szinte ismerősként üdvözöltek. Sőt, rengetegen hallottak rólunk olyanok is, akik nem voltak ott a szertartáson. 2200 km nászúton nagy hír, és így szerez az ember gyalogos hírnevet.

Csillag és kagyló, a két fontos jelkép

Csillag és kagyló, a két fontos jelkép

A zarándokút a katedrálisból indul, ami a domboldalra épült a történelmi városrészben.

A katedrálisból lefelé indul az út

A katedrálisból lefelé indul az út

Az áldás után mindenki kapott egy kagylós medált és pecsétet az útlevélbe, majd kinyitották a főkaput, amelyhez a templom közepén lévő lépcső vezet, és aztán „állé”, útra fel.

Innen indul a Jakab út

Innen indul a Jakab út

Az indulási ceremónia annyira hangulatos, hogy a zarándok teljesen átszellemült indul útnak Le-Puy gyönyörű óvárosán keresztül. Mi is megörökítettük az első néhány métert.

A Via Podiensis Le Puy óvárosában

A Via Podiensis Le Puy óvárosában

Sikátor az óvárosban Le-Puyben

Sikátor az óvárosban Le-Puyben

Ettől kezdve szinte minden méteren megemlékeznek Szent Jakabról

Az úton egyből feltűnt a rengeteg Jakabos jelzés – a hely valódi zarándok paradicsom, kagylós jelzések az utakon, boltokon.

Minden Szent Jakabról szól

Minden Szent Jakabról szól

Szent Jakab pékje, Szent Jakab hentese, sőt, még kocsmája is van.

Szent Jakab kocsmája

Szent Jakab kocsmája

Az apostol valószínűleg nem is gondolta, mekkora hatása lesz a tevékenységének még kétezer évvel később is!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


8 − = 5

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>