Te hogyan teremtesz időt a gyaloglásra?

Miért nem gyaloglunk?

Miért nem gyaloglunk?

Elkezdtük a kérdőívek kiértékelését, és bár egy összefoglaló kiadványt tervezünk megjelentetni, néhány érdekes témát felvetünk a Magazinban. Íme az első, a gyaloglással szembeni leggyakoribb 13 kifogás, hogy mások miért nem gyalogolnak… te mit válaszolnál nekik?

A Gyaloglunk.hu gyalogos életformát folytatóknak szól, ezért a kérdőív nem sok rálátást ígért azok kifogásairól, akik már úgyis legyőzték magukban a gyaloglással szembeni ellenvetéseket (valóban, a válaszadók többsége gyakran sétált és túrázott a felmért időszakban).

 Ezért fordított kérdést tettünk fel: „Séta 4. Gondolj három ismerősödre, akik nem gyalogolnak. Melyek a leggyakoribb indokaik, kifogásaik, amiért nem szoktak gyalogolni?”

 A válaszokat szabadmezős formában lehetett adni, ezért a válaszok száma (698) több, mint a válaszadók száma (345). A szabadszavas válaszokat hangyaszorgalommal kategorizáltunk és leggyakoribb kifogások + egyéb kategóriába soroltuk.)

12+1 kifogás, amiért nem gyaloglunk

12+1 kifogás, amiért nem gyaloglunk

 1. Nincs rá idő: A leggyakoribb kifogás valóban a legnehezebb. Annyi dolgunk van, a gyaloglás időigényes, hogyan szorítsuk be a naptárunkba? Mi is küzdünk vele, íme a mi válaszunk: kell egy cél, hogy kivigyen a szobából. Tipikusan ilyen egy zarándokút, amelyre fel kell készülni, de ezer másik adódhat: lehetnek barátaink, akik túrázni mennek, szervezett csoportok, akikhez alkalmazkodni kell, vannak teljesítménytúrák, amit szeretnénk végigjárni. Ha van időhiánnyal küzdő ismerősünk, lehetünk mi azok, akik szerveznek egy rövid túrát, és kimozdítják a másikat a stabil (gyaloglásmentes) állapotból. Elvégre a sok tennivaló megtervezésére érdemes időt szánni, és erre a legjobb egy kényelmes tempójú séta!
 2. Nincs kedve, nincs miért, unalmas, nem szeret gyalogolni: Motiváció gyanánt a 25 érvet javasoljuk :-)
 3. Lustaság: Lustaság ellen használhatjuk az 1. pontban felvetett motivációs elemeket, legjobb, ha megbeszélünk egy időpontot egy baráttal, családtaggal egy sétára, az segít átlépni a küszöböt.
 4. Fáradtság: Fáradtság ellen nincs jobb, mint egy relaxáló séta, amit ha a szeretteinkkel töltünk, közös feltöltődést jelent.
 5. Betegség, fájdalom, “fáj a lába”: Ez nehéz kérdés, orvosi tanácsot szakembertől kell kérni.
 6. Életmódja nem engedi, sokat dolgozik, más elfoglaltsága van: Az életmód korlátja hasonlít az időhiányra. Természetesen minden élethelyzet más, de valamilyen külső motiváció segíthet, akárcsak az 1. pontban.
 7. Autóval kényelmesebb, gyorsabb: Sok dolog tényleg könnyebb autóval, meg is lepődtünk, hogy nem ez a második legfontosabb kifogás az időhiány után. Mi például a kis-közepes bevásárlásokat hátizsákkal cipeljük haza. :-)
 8. Fittség hiánya – hamar elfárad: Fittség elérésére hasonló a tanács, mint a fáradtság ellen, a fittség fejleszthető. Az a hitvallásunk, ami nemcsak a halakra igaz, hogy a „kis séta is jó séta”. (4. pont)
 9. Rossz idő van (hideg, meleg, esik, fúj): Rossz idő nincs, csak hiányos felszerelés, ajánljuk partnereink kínálatát.
 10. Nincs hol gyalogolni: Erre a kifogásra azt javasoljuk, hogy el lehet indulni a lakóhelyünk szebbik felén.
 11. Nincs kivel: Nincs kivel? Íme a Sétafika túratippjei. Itt mindig lehet találni valakit, akivel érdemes gyalogolni.
 12. Túl messze van! A távolság valóban korlát lehet, érdemes okosan megválasztani a célpontokat, és a rövidebb autós utakat kiváltani gyalog.

Lehet, hogy a válaszainkkal túl naívak vagyunk?

A kérdés tehát Hozzád, kedves Olvasó:

Te mit felelnél ezekre az ellenvetésekre? (a válaszokat a komment mezőben várjuk)

 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


6 + 9 =

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>