Hogyan védekezzünk sportruházatban a hideg ellen? – Fülöp Antal

Amikor az útra készültünk, első körben a Saucony-nál választottunk ki a ruháinkat. A márka képviselőjétől a következőket tudtuk meg.

Fülöp Antal: Minden sportban a bőrünktől indulva öltözködünk. Ahogy már említettük, ha az izzadságelvezetési láncreakciót oda nem illő anyag rétegekkel elzárjuk, a hatás jelentősen tompul.

A veríték kivezetését a hidegebb időjárás esetén a réteges technikai ruházat használatával lehet elősegíteni. Ha sport közben a megfelelő funkcionális rétegeket viseljük – a hő és időjárás viszonyoknak megfelelően figyelembe véve, mennyi hőt termel általában a testünk –, ezt két-három réteggel meg lehet oldani.

Tudni kell, hogy ezek a ruházatok többségében nem melegítenek, hanem a test által termelt hőt bent tartják – szigetelik. Ezért amikor leülünk pihenni, a testünk nem termel hőt, és ezért érdemes egy ponchót, szélvédő kabátot magunkra teríteni a megfázás elkerülésére. Korábban meg is különböztették a funkcionális ruhákat, hogy aerob (lásd futás, kerékpározás, sífutás – tehát folyamatosan magasabb pulzussal dolgozunk) vagy szakaszos (lásd gyaloglás, túrázás, síelés) sportoláshoz viseljük (termel-e a test plusz hőt vagy sem).

Ez most már az anyagfelhasználásból eredően nem mindig szükséges. A duplaszálas szövésből és az anyagszerkezetből eredően ma már sok funkcionális alsónak hőszabályzó tulajdonsága is van. A profi fleece termékeknek sűrűbb a szövés-sűrűsége, és a tömörsége miatt akkor is melegít, amikor nem mozgunk, és a testünk nem termel plusz hőt.

Külső ruházatnak sportoláshoz plusz 8 fok és mínusz 15 fok között termo ruházatot ajánlunk, amely elvezeti az izzadságot, sőt szigeteli a test által termelt hőt, melyet a folyamatos mozgással termelünk. (lásd pl. futás).

A cikket a Saucony támogatta.

Saucony - Loyal to the sport

Saucony - Loyal to the sport

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


7 − 7 =

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>