Gyaloglás a „város szebbik felén”

Hogyan tudsz feldobni egy városi sétát? Íme egy gyakorlat urbánus sétákhoz.

Le Puy óvárosa

Ilusztráció: Le Puy óvárosa

Keress egy ismert, vagy ismeretlen városrészt* a környéken, ahol laksz. Válassz úgy, hogy a hely megközelíthető és biztonságos legyen, és tűzz ki néhány nagyobb, könnyen felismerhető főutat, határvonalként. Döntsd el, mennyi időt szeretnél a „város szebbik felén” tölteni, csapj a hónod alá térképet, vizet, némi útravalót, egy láthatósági mellényt és fejlámpát, és indulj el a térség könnyen megközelíthető helyére. Ez lesz a kiindulópont.

A feladat célja, hogy egy kiindulási pontról bejárj egy városrészt, és ha eléred a félidőt, vagy a határvonalat, akkor felkészülj a hazatérésre. És most jön a lényeg:

A kiindulóponton nézz körül, és válaszd ki a leginkább vonzó utcát. Olyan szempont szerint válassz, amely neked leginkább tetszik (legvirágosabb, legvilágosabb legzöldebb, legszebb házak övezik stb.) Ez ugyanis számodra a városrész szubjektív legszebb fele. Indulj el a következő kereszteződésig, és itt újra aszerint válassz, melyik a legszebb utca (ez lehet az utca folytatása is). És így haladj, nézelődve, kereszteződésről kereszteződésre. Akármerre mész, a sorozatos döntésed alapján mindig a városrész „legszebb” felén fogsz járni. Ilyen egyszerű.

A feladatot lehet színesíteni, ha a rejtett kincseket, a szebb homlokzatokat lefotózod, ha az érdekes üzleteket, kézműves boltokat feltérképezed, ha elképzeled, milyen lenne ezen a környéken élni.

Amikor eljutottál a félidőhöz, vagy a határvonalhoz, következik a második lépés. Vedd elő a térképet, és határozd meg, hol vagy, majd keress olyan helyet, ahonnan hazatérhetsz. Lehetőség szerint a szebbik utcákon sétálva, indulj el a „kiszállási pontra”.

Ha nem városban laksz, sétálhatsz a lakóhelyeden, vagy kiválaszthatsz egy közeli, kisebb vagy nagyobb várost is a sétához.

A láthatósági mellény jól jön, ha szélesebb út mentén kell haladnod, gyalogjárda nélkül, a víz és útravaló hasznos, ha csökken a lelkesedésed, a fejlámpa pedig akkor, ha túl jól sikerül a gyakorlat.

* Haladóknak ugyanez a módszer ajánlható méretarányos térképpel, vagy GPS-szel a lakott területen kívül is.

„Ahhoz, hogy magadra találj, előbb néhányszor el kell veszned.”

 

A cikket a Lafuma támogatta.

Lafuma

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


8 − 3 =

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>