A megfelelő zokni kiválasztása – Fülöp Antal

Amikor az útra készültünk, első körben a Saucony-nál választottunk ki a ruháinkat. A márka képviselőjétől a következőket tudtuk meg.

Fülöp Antal: Mivel a cipő és a láb között a zokni van, hiába választjuk a legjobb cipőt, ha nem megfelelő zoknival viseljük, akkor a cipő előnyeit is jelentősen csökkenti. Nem célszerű például túl laza szövésű, nem jó anyagú zoknit felvenni.
 Onnan lehet ezt érezni, ha a zokni nem tart, nem illeszkedik a lábra. Ilyenkor a láb csúszkálni fog a zoknival a cipőben abban az irányban, amilyen irányban a lábat terheljük. Ezzel rettentő sok energiát lehet veszteni minden lépésnél. Ráadásul dörzsölésekhez vezet, és egy hirtelen tett mozdulat sérülésekhez vezethet, a cipőt is tönkre tehetjük (ahol súrlódás van, ott kopás fog keletkezni – pl. elsősorban a sarokrészen, etc.).

A profi kínálatban van vékony, közepes vastagságú és teljes vastagságú zokni. Zoknit mindig komfortérzés szerint választunk, nem pedig évszakok szerint. A zokniban az eltöltött idő fontos. Egy futó legfeljebb néhány órát tölt el a zokniban, egy túrázó egyhuzamban akár 8-10 órát is. Ennek megfelelően tapasztalataink szerint a túrázóknak az egész napos és a súlyterhelés miatt a vastagabb zokni ajánlott.

Fontos, hogy kényelmes legyen, és legyen benne olyan védőréteg, amely meggátolja a csúszkálást. A Saucony zokni például többlet gumírozással rendelkezik a lábfejen és a boka felett is, hogy a zokni a lábszáron sem csússzon el.

A másik gond forrása az orrvarrat szokott lenni, amely víz- vagy vérhólyagot okozhat. A profi zokni orrvarrat nélküli, és védi a lábat az ujjak felsőrészét a sarok felsőrészéig, vagy a teljes lábfejet.

A zokni tartását lycra vagy spandex szálak segítik, de ez nem mindenkinek kényelmes. Van, akinek ez túl erős tartást ad, és szorítja a lábát, például ha valakinek erős a csontszerkezete és vastag a lába. Ilyenkor érdemes ennek megfelelő zoknit választani.

Hosszú távú viselésre feszes zokni ajánlott, és a cipőt is mindig azzal a zoknifajtával érdemes próbálni kiválasztáskor, amellyel később használni szeretnénk.

A cikket a Saucony támogatta

Saucony - Loyal to the sport

Saucony - Loyal to the sport

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


8 − 2 =

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>