Volt-e Szent Jakabnak kutyája?

Örök vitatéma, hogy Jakab apostolnak volt-e kutyája vagy sem. Sokak szerint csak maga ment, sokak szerint kutya is kísérte az úton. Ehhez a vitához találtunk egy adalékot útközben. A kapocs nem más, mint Szent Rókus.

XI. századi templombelső

XI. századi templombelső

Szent Rókus vagyonos családba született fiatalember volt, aki egy római zarándoklat után – vigyázni kell ezekkel a zarándoklatokkal – elosztogatta vagyonát a szegények között, és a pestisbetegeket kezdte el gondozni. Szolgálata közben maga is megkapta a kórt, és hogy ne terjessze tovább, remeteségbe vonult a hegyek közé.

Csodával határos módon túlélte a betegséget – a legenda szerint madarak és farkasok táplálták –, és később visszatért a társadalomba, ahol tovább folytatta áldásos munkáját. Így lett Szent Rókus a pestisbetegek védőszentje.

Mi köze Szent Rókusnak Szent Jakabhoz?

Egyrészt előfordult, hogy a korábban Szent Jakabnak szentelt kápolnát a középkori pestisjárványok idején „átszentelték” Szent Rókus számára, hátha védelmet nyerhetnek a halálos kór ellen. Le Puy után találkoztunk olyan kápolnával, amely ilyen módon változtatta a nevét és a hozzá tartozó szentet.

Másrészt Szent Rókust nem egyszer Jakabos zarándokként ábrázolják, így Szent Rókus kápolnájában az ember nyugodtan gondolhatja, hogy Szent Jakab szobrot lát. A különbség, hogy Rókus pestis-heget visel, másrészt van mellette kutya. Innen ered a bizonytalanság, és ha kagylós zarándok-szobrot látunk kutyával, érdemes utánanézni, mert lehet, hogy nem Szent Jakabot, hanem Szent Rókust szemléljük.

Szentek tisztelete Franciaországban

Az úton két dolog tűnt fel a szentekkel kapcsolatban. Egyrészt, hogy van néhány francia szent, akinek szinte minden templomban van szobra, így Lisieux-i Szent Teréznek és Vianney Szent Jánosnak.

Aztán vannak szentek, akiknek a nevét minden országban viselik falvak, ilyen Sankt Anton Ausztriában, St. Antoni Svájcban, St. Antoine Franciaországban.

És vannak szentek, akikről útközben elnevezett templom vagy városka van, és akiről – bevalljuk – sosem hallottunk. Néhány példa útközben, vagy a környéken: St. Sulpice, St. Urcisse, St. Didier, St. Alban, St. Privat, St. Foy, St. Julien Chaptuil, St. Julien Molin Molette, St. Colombe, St. Chély, St. Come, St. Geny, St. Genix, St. Genies, St. Pregne, St. Cirq, St. Daunes, St. Hilbert, St. Armans, St. Livrade, St. Avit, és így tovább. Legközelebb szenthatározóval indulunk útnak.

Az egyik legbizarrabb szentábrázolás egyébként Szent Hilaire-hez kötődik, akit a perzsák lefejeztek. Az őt ábrázoló egyik szobornak nem volt feje. Fotó nem készült, szerintünk ezt mindenki el tudja képzelni.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


2 + 7 =

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>