Via Gebennensis: Szent Jakab útja Genftől Le Puy-en-Velay-ig

A Via Gebennensis, azaz a „genfi út” Genf belvárosából indul, és 350 km-es távolságot fog át Le Puy-en-Velay-ig. A svájci szakaszt még az első nap néhány óra alatt magunk mögött hagyjuk, attól kezdve Franciaországban gyaloglunk.

Benőtt kőfal Le-Puy előtt

Benőtt kőfal Le-Puy előtt

A szakasz Lyon és Saint Etienne térségében húzódik, de mindkettőt megfelelő távolságban elkerüli, így nagy forgalmú elővárosokra, ipari területekre nem kell számítani. Az út érinti a következő településeket, kisvárosokat: Beaumont, Chanaz, Frangy, Yenne, Le Cote-Saint-Andre, Clonas, Chavanay, Bourg-Argental, Mountfacon, Tence, Saint-Julien-Chaptuil.

Legmagasabb pontja Raffy 1300m magasságban, de nem érdemes alábecsülni az 1200m és a 900m-es csúcsokra vezető emelkedőket sem, ezek is képesek biztosítani a napi cardio-gyakorlatokat.

Az út fehér-piros (Grand Route 65, GR 65) jelekkel megbízhatóan végig ki van jelölve, bár érdemes figyelni, amikor más túraútvonalat keresztezünk, mert itt a legtöbb országos túrajelzés fehér-piros.

Ezen a szakaszon már találhatóak zarándokszállások, bár ezek árai jóval a spanyol zarándokszállások felett vannak. A zarándokszállásokat egyébként érdemes telefonon értesíteni-lefoglalni, hogy biztosan legyen hely, és ha kínálnak vacsoralehetőséget, akkor a szálláshely is fel tudjon készülni a fogadásunkra.

A nyíl színe illik a pulcsihoz

A nyíl színe illik a pulcsihoz

A legkedvezőbb árú alváslehetőség a kempingek által kínált, egy éjszakára igénybe vehető lakókocsi, és a kempingellátottság – Svájchoz hasonlóan – itt is sűrű. Ami Svájchoz képest eltérő, hogy a kempingek gyakran maguknak adnak minősítéseket, így akad négycsillagos kemping, ahol nincs meleg víz, és van kétcsillagos kemping, ahol medence is várja a vendégeket.

Érdemes minél jobb franciatudással útnak indulni, de legalább az alapvető szavakat ismerni, mert sokrétűbb lesz az élmény, ha valamilyen szinten képesek vagyunk kommunikálni. A franciák kedvesen fogadják a zarándokokat, de a szállásadóknál sem alapvető kritérium, hogy más nyelven is tudjanak (vagy akarjanak) beszélni.

A leginkább ismert zarándokszakasz Le Puy-en-Velay után kezdődik, ezért ezen a szakaszon jóval kisebb a népsűrűség, viszont gyakran találkozhatunk német és svájci zarándokokkal, akik otthonról indultak útnak.

Tapasztalatunk szerint érdemes legalább egynapi élelmet, rágcsálnivalót magunkkal vinni, hogy ne kerüljünk kellemetlen helyzetbe, ha a helyi boltok túl komolyan veszik a saját nyitvatartásukat, vagy éppen nincs a környéken más étkezési lehetőség.

Vizet érdemes a helyi kocsmákban minden alkalommal beszerezni, de itt kaptuk a tippet, hogy a legtöbb temetőben vezetékes ivóvíz van, hogy az elhunytakat látogatók mindig tudjanak friss vizet vételezni a vágott virág alá, és így a zarándokok sem halnak szomjan.

Gabonatábla Le-Puy előtt

Gabonatábla Le-Puy előtt

A francia zarándokok kedvelt útleírása a Miam-Miam Do-Do könyvsorozat aktuális kiadása, amely térképvázlatokat, szállás- és étkezési ajánlatokat is tartalmaz. A könyv címe egyesek szerint latin kifejezés rövidítése (Minister Amat Dominum), mások szerint a nyamm-nyamm szavak és a dormir ige módosításából származik, azaz meg lehet belőle tudni, mit lehet enni és hol lehet aludni.

Irodalom (németül):

Birgit Götzmann: Frankreich: Jakobsweg. Via Gebennsis, Via Podiensis. Conrad Stein Verlag

A mi szubjektív élménybeszámolónk:

http://www.gyaloglunk.hu/megjott-a-nyar-es-megjottek-a-mosolyok/

http://www.gyaloglunk.hu/francia-borvidek-a-rhone-folyo-volgyeben/

http://www.gyaloglunk.hu/a-gyaloglunk-hu-vandor-szotara/

http://www.gyaloglunk.hu/moissieu-sur-dolon-2000-km/

http://www.gyaloglunk.hu/zarandoklat-a-partnerunknel/

http://www.gyaloglunk.hu/mediterran-hangulatu-tanyak-es-borvidek/

http://www.gyaloglunk.hu/utra-fel-nincs-megallas/

 

Hasonló cikkek a témában:

http://www.gyaloglunk.hu/a-svajci-szent-jakab-ut

http://www.gyaloglunk.hu/mit-erdemes-tudni-a-szent-jakab-ut-osztrak-szakaszarol

 

A cikket a Lafuma támogatta

Lafuma

 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


7 − 5 =

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>