Terepfutó-cipők gyalogláshoz, túrázáshoz – Interjú Fülöp Antallal

Fülöp Antal
Fülöp Antal

Ezen a héten Fülöp Antallal, a Saucony márkát képviselő Unisport Kft. ügyvezetőjével beszélgettünk túraélményekről, valamint a túrázáshoz, terepfutáshoz szükséges cipőkről.

Gyaloglunk.hu: Kezdjük az elején. Kiknek lehetnek hasznosak a Saucony termékek?

Fülöp Antal: Mindenkinek, aki szabad levegőn vagy edzőteremben, a lábával végez valamilyen sportot vagy szabadidős tevékenységet (ami nem labdajáték) legyen az gyaloglás, túrázás, kocogás vagy futás. Bár mindegyiknek megvan a Cooper-teszt szerinti definíciója, folyamatos közöttük az átmenet. Előfordulhat például, hogy egy kocogó tíz kilométert lefut, de harmincra már túrázva megy.

Vannak, akik elsősorban városi körülmények között sétálnak, kocognak vagy futnak: parkokban, vízparton vagy aszfalton. Nekik az egyéb talajra való termékcsaládot ajánljuk, amelyeknél a talpmintázatnak elsősorban tapadnia kell és nem kapaszkodni, és mivel a láb elsősorban fel-le mozog, oldalirányú megterhelés nélkül csak előre haladva gördül, ezért a lazább, lágyabb felsőrésszel, de futásra kialakított talptechnológiával ellátott cipő kényelmessé és komfortossá teszi a városban a gyaloglást is.

Túrázók számára jóval fontosabb, hogy a talp jól kapaszkodjon. Ráadásul mivel terepen a lábfej többirányú mozgást végez a terep változatos aljzatából és egyenetlenségéből eredően, ezért a terepfutó-cipők felsőrésze is stabilabb, jobban tartja a lábat. A komfortérzést ugyanakkor ugyanaz a technológia szolgálja, amely jóval nagyobb terhelésre, futásra lett tervezve.

Mivel futáskor a testsúlyunk háromszorosától nyolcszorosáig terheljük a cipőt – ez 80kg-os testsúly esetén 240-640kg –, ilyen mértékű biomechanikai terhelés ellen fontos, hogy a cipő védjen és óvjon, különben a testszerkezet kapja meg ezt a megterhelést. Ezen kívül miért kellene cipelnünk a túracipők súlyát, ha a terep/futó cipők súlya csak 300-380g?

Ezeket a termékeket mindaddig ajánljuk, amíg nem kell jelentősebb csapadék vagy sár ellen védekezni, mert ezek a cipők nem magas szárúak, és hiába a zárt gyöngyvászon, vízálló/vízlepergető membrán felsőrész.

Ugyanígy, sziklás talajnál, vagy esetleges sziklába rúgásnál nem fog olyan védelmet nyújtani, mint egy zárt bakancs. Ezek azok a határértékek, amíg a terepfutó-cipőinket túrázásra érdemes használni.

Gy.hu: Hogyan érdemes cipőt választani egy-egy túrához?

F.A.: Ehhez hadd mondjam el saját tapasztalatomat. Már évekkel azelőtt, hogy forgalmazni kezdtem volna a Saucony termékeket, magam is használtam őket. Túrázáshoz természetesen terepfutó-cipőt használok, vagy egy általunk is régebben forgalmazott szlovén túrabakancsot (Planika – a szerk.). A túrázáshoz mindig nálam vannak ezek a cipők, kocsiban, hátizsákban, szálláson és mielőtt elindulok, az időjárási és terepviszonyoknak megfelelően eldöntöm, hogy melyikben induljak. Ha a bakancsban indulnék, akkor a hátizsákomban van a terepfutó-cipő mivel ha már nincs szükség a bakancsra, akkor gond nélkül átvehetem.

Egyszer sem bántam meg, hogy volt nálam terepfutó-cipő. Az átlagos futócipők 300-380 gr. között vannak, a könnyített edzőcipők 200-220 gr. közé esnek, míg a versenycipők 200 gr. alatti súlyúak. Ezt az extra 40-70 dkg-ot mindig érdemes vinni a hátizsákban a bakancs mellett, amely viszont szükséges lehet a korábban említett viszonyok között.

Akik a teljesítménytúráknál az első helyen végeznek, általában 30 vagy akár 100 km-t futva tesznek meg terepfutó-cipőkben, míg a tömeg lassabban masírozik utánuk. Ezeken a túrákon sok Saucony-ssal lehet találkozni, nem véletlen, hogy a teljesítménytúrák szezonjában számos nevező ellátogat hozzánk.

Számukra külön jó hír a Gore-Tex és a Saucony együttműködése, amelynek eredménye egy 2012 őszi-téli időszakra elkészülő fejlesztés: túracipő Saucony talppal és Gore-Tex felsőrésszel. Ez egyesíti a tudást, amit a Saucony összegyűjtött száz év alatt, és azt a fejlett technológiát, amelyet a Gore-Tex képvisel. Ezek a modellek fél- és magasabb szárúak, így még inkább alkalmasabbak lesznek a túrázás minden válfajára.

Gy.hu: Miért van szükség cipőválasztáskor tanácsadásra?

F.A.: Meglepő módon sok felnőtt ember nem ismeri a pontos cipőméretét és a lábállását. Ráadásul egy sportcipő kiválasztásánál sok szempontot figyelembe kell venni. Amikor bejön hozzánk egy érdeklődő, néhány célravezető kérdéssel felmérjük a felhasználás körülményeit, így a használat célját, a talajviszonyokat, a testsúlyt, valamint a vevő lábbeli adottságait.

Megkérdezzük, milyen célra szeretne cipőt, majd megnézzük a lábállását egy eszközzel – amelyre ti is ráálltatok cipőpróba előtt. Ez megmutatja, van-e valami szokatlan a lábállásban, például befelé dőlő, egyenes vagy kifelé dőlő lábszárak, esetleges alacsonyodott lábboltozat vagy lúdtalp, valamint hogy melyik láb terhelődik jobban. Ezek alapján tudunk ajánlani egy kiinduló terméket az első próbához.

Cipővásárlásra érdemes legalább 20-30 percet rászánni, mert egy-egy cipőben el kell tölteni 5-15 percet, hogy kiderüljön, és miben más, mint a korábban felpróbált modell. Gyakran a „passzentos” fűzőkötést is meg kell tanítani, mert ezzel lehet kivédeni, hogy a láb csúszkáljon a cipőben, és így meg lehet előzni a dörzsölődést, a víz- és a vérhólyagokat.

Visszatérő vevőinknél egyszerűbb a helyzet, mert elég megkérdezni, milyen terméket használt eddig, és hogy változott-e közben jelentősen a testsúlya és a talajviszonyok, ami indokolttá tehetne egy váltást.

1994 óta – amióta Saucony-val foglalkozom – több tízezer ember lábára adtam fel cipőket, és ez az a rutin, amely megkülönböztet minket más országok márkaképviselőitől, akik elsősorban nagykereskedelemmel foglalkoznak. Ráadásul a cégem és én magam vagyunk is a Saucony-val a világon második legrégebb óta együttműködő partner.

Gy.hu: Melyek a kedvenc túráid?

F.A.: Dunántúli gyerekként – részben már mezőgazdasági munkák végzése közben is – megismertük a környezetünket. Én jobban szeretem a dimbes-dombos vidékeket, amely enged messze a távolba látni, és így mindig változatos a látvány.

A meredek hegyek izgalmasak, de kevésbé „szépek”, mert nincsenek sem növények, sem színek, és a meredek terep miatt szinte csak a következő sziklát látja az ember.

Magyarországon a Pilist és Börzsönyt szeretem legjobban, ugyanakkor Európában számos helyen jártam. Ausztria szinte minden tartományában túráztam Saucony terepcipőben, Dél-Németországban is számos helyen.

Amikor Németországban éltem, elhatároztam, hogy körbeutazom a világot. Számos országban megfordultam, a legtöbb helyen futottam és túráztam is, de volt, ahol lakókocsival utaztam, pl. Ausztráliában. Innen származik az egyik legkedvesebb túraélményem is.

A Kosciuszko Pointon (Ausztrália legmagasabb pontja, 2000m feletti csúcs – a szerk.) az ausztrál kontinens tetején állva rettentő jó érzés fogott el, hogy az álmaim jó részét megvalósíthattam és ott állva leperegtek előttem a múltam meghatározó eseményei. Ez háromszorosan szép élmény – szép róla álmodni – nagy élvezet megvalósítani – és jó érzés emlékezni rá.

De kedves élmények közé tartozik számos többórás futás a 99 miles beach-en. A fiatalkori energikusság után az egyik első lenyugodott, csendes élményem is ide kötődik, amikor egy vadőrrel több napos túrán figyeltük az állatvilágot, és a geológiai képződményeket. Volt, ahol a kráterekben összegyűlt és átmelegedett csapadékban – mint egy fürdőkádban – fürödtünk.

Gy.hu: És hol túráztál utoljára?

Tavaly szeptember-októberében Zakopanéban voltam, ahol megdöbbentett, hogy két hét alatt egyetlen maroknyi szemetet sem láttam, noha a Magas-Tátra a kopárságával, és az egyhangú fenyves növényzetével végül nem a legkedvesebb túrahelyszínem lett.

Gy.hu: Miért döntöttél a partnerség mellett a Gyaloglunk.hu-val?

F.A.: Tetszett a cél, a mondanivaló, a sokoldalú megközelítés, a gyalogos életforma alapos átérzése, ami a honlapon is tükröződik. Ez igazán nagyra méltó. A weboldal különösen a kedvemre volt, én magam is alapos és logikus vagyok, tetszik, hogy a weboldal is ezt tükrözi: rendezett, tiszta, áttekinthető. A cikkek élvezetesek, olvasmányosak, lekötik az embert.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


7 − 5 =

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>