Különleges hidak az úton

Szent Jakab útja számos különleges hídon vezet át, íme a három kedvencünk, amely útba esik a Via Podiensis-en.

Pont d’Artigues – Román stílusú kőhíd a zarándokok útján

Larressingle után átmentünk egy román kori kőhídon, a Pont d’Artigues-en, amely évszázadokon át zarándok-átjáró volt. Erről tanúskodnak a levéltári anyagok, amelyek szerint a híd lábánál ispotály állt. Itt tehát újra a középkori zarándokok útját jártuk. A megállító-hely fontosságát mutatja, hogy az ispotály közvetlenül Santiagio de Compostela hatáskörébe volt rendelve.

Pont d'Artigues

Pont d'Artigues

Pont Valentré – Az ördög hídja

Cahors híres, háromtornyú hídjához különös legenda kötődik. Az építmény évtizedeken keresztül, rendkívül lassan épült, és az építkezés csak a vége felé gyorsult fel. Meg is született a monda: a főépítész lepaktált az ördöggel, hogy segítsen neki befejezni a hidat. Az ördög az építész lelkét kérte cserébe, amikor elkészült a híd.

Pont Valentré előtt a Gyaloglunk.hu

Pont Valentré előtt a Gyaloglunk.hu

A híd tehát – sátáni segítséggel – fel is épült, és amikor már csak egyetlen kő volt hátra, az építész elküldte az ördögöt, hogy hozzon vizet neki a habarcshoz. Igen ám, de egy szitát adott neki, így nem lett víz és nem lett kész a habarcs. Ezzel ugyan az utolsó kő sosem került a helyére, de a főépítész is megtarthatta a lelkét.

A monda szerint, az alvilág fejedelme bosszúból sokáig „megakadályozta”, hogy bármilyen módon bekerüljön a zárókő, amelyet a későbbi korok építészei már a fejlett technológia segítségével pótoltak. Erre a legendára emlékezve a zárókő ördögfej alakú lett.

Pont Valentré - az ördög hídja

Pont Valentré - az ördög hídja

Pont du Canal – Hogy ment át a yacht a folyó felett?

Erre a kérdésre Moissac-ban kapunk választ, ahol a Tarn folyót csatorna keresztezi, de nem egy magasságban: a csatorna nem kapcsolódik a folyóhoz, hanem átvezet felette.

Hajóhíd Moissac-nál

Hajóhíd Moissac-nál. Forrás: Közép-Pireneusok Turisztikai Hivatala

A vízszintkülönbséget több zsilip biztosítja, így a hajóknak többször kell zsilipelniük, mielőtt feljutnak a megfelelő magasságba. Érdekes megoldás.

Hajóhíd Moissac-nál 2

Forrás: Közép-Pireneusok Turisztikai Hivatala

Egy hozzászólás: Különleges hidak az úton

 1. dominique et Philippe szerint:

  Bonjour à vous 2;

  où en êtes vous de votre périple?
  Comme nous ne parlons pas le Hongrois, difficile de se retrouver sur votre site!

  Bien amicalement et bon souvenir

  les hospitaliers du presbytère de Lectoure

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


9 + 2 =

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>