Kőkeresztek a francia szakaszon

Amióta elindultunk, számos feszülettel vagy kápolnával találkoztunk az út mentén.

Kereszt P1

Ezek Magyarországon általában hasonló stílusúak voltak, egyszerű, meszelt kis házacskák – bennük feszület vagy festett, szentet ábrázoló szobrocska.

Ausztriában is hasonló apró kápolnákkal lehetett találkozni, néhol festett szobrocskákkal, néhol szentképekkel díszítve, nyitott és zárt formában.

Franciaországban azonban nem kis fülkék, hanem a kőkeresztek álltak az út mentén. Érdekes volt nyomon követni rajtuk a különböző korszakok ábrázolási stílusjegyeit.

Kereszt P2

Kereszt P3

Kereszt P4

Kereszt P5

Kereszt P6

Ezen a szakaszon láttunk egészen korai, a kereszténység elterjedésének korszakából fennmaradt – és minden bizonnyal renovált – egyenlő szárú kereszteket.

Kereszt 1

Ugyanígy vártak minket korai román templomok és katedrálisok falain kereszt-rajzok és kőfaragások.

Kereszt 2

Kereszt 3

Kereszt 4

A kereszteken sokszor nem szerepelt alak, így aztán mosolyt csalt az arcunkra, amikor egyiken-másikon felfedeztünk egy-egy elnagyoltan megformált, de még felismerhető emberalakot. Ezek a keresztek akkor készülhettek, amikor a helyi kőfaragó művészek még minden bizonnyal nem láthatták egymás munkáit, és nem volt egyezményes megformálása Krisztus figurájának.

Kereszt 5

Kereszt 6

Kereszt 9

Aztán volt, ahol csak az attribútum szerepelt. Erre találtunk korai román

Kereszt 7

Kereszt 12

és XIX. századi példát is.

Kereszt 8

Csipkésen díszített, kecses, magas talpazatú, gótikus kereszteken előfordult, hogy nem csak Krisztus, hanem Mária alakja szerepelt egyedül vagy a gyermekkel.

Kereszt 10

Kereszt 11

Kereszt 13

Estaingban különleges XVI. századi kereszt állt a templom bejáratánál. A feszületen Krisztus alakja, alatta egy asztalnál St. János és másik három alak ül, a kereszt lábánál pedig Mária Magdolna és egy Jakabos zarándok térdel.

Kereszt 14

 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


3 + = 5

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>