A spiritualitás fellegvárai – Kolostorturizmus Ausztriában

Sokan megkérdezték, milyen az élet a kolostorokban. Ha még nem jártunk zárdában, kolostorban, nem találkoztunk szerzetessel, azt gondolhatnánk, Diderot Apácájának hangulata vár minket. Pedig az igazság távol van ettől.

Melk naplementében

Melk naplementében

Gyalogos zarándokként vagy akár csak pár napnyi elcsöndesedésre, lelki tanácsra vágyó vendégként különleges lehetőség nyílik betekinteni egy kolostor hétköznapjaiba. Ausztriában a kolostorok egy része ugyanis turisztikai és spirituális program keretében fogad vendégeket. A Kloster (kolostor) és Österreich (Ausztria) szavak összevonásával elnevezett Klösterreich programban nyitott kapuk várják az érdeklődőket. (Magyarországon a Pannonhalmi Apátság és a zirci kolostor része a programnak).

http://www.kloesterreich.at/d/default.asp?ci=mitglieder

Melk - múzeum

Melk - múzeum

A vendég megtapasztalhatja a kolostorok megnyugtató csendjét, a világ zajától mentes nyugalmát, el tud vonulni és magában lenni, befelé figyelni. Vendégként követni tudja a kolostorok közösségnek szóló napirendjét: együtt lehet étkezni, beszélgetni a szerzetesekkel, részt lehet venni a reggeli majd az esti zsolozsmákon és a miséken.

Lilienfeld udvar

Lilienfeld udvar

Élet a vallásos közösségekben a XXI. században

A napirend más és más az egyes közösségekben, és a munkaszervezés is eltér a kisebb kolostorokban és a nagyobbakban.

Kisebb közösségekben megoszlanak a napi háztartási teendők, a szerzetesek rotációs módon felosztják egymás között, míg nagyobb közösségekben külső kiszolgáló személyzet is dolgozik.

A közösségben minden közös tulajdon, a szerzetesek minimális zsebpénzzel rendelkeznek, amiből megvehetik azt, amire személyesen szükségük van.

Melk - szobor a templomon

Melk - szobor a templomon

A szerzetesek a renden belül megválasztják, mivel szeretnének behatóbban foglalkozni. Ez nemcsak a szerzetesi elhivatottságra igaz, hanem a szabadidőt kitöltő tevékenységekre is: a rendházon belül foglalkozhatnak olyan dolgokkal, ami a tanult szakterületük. Szinte minden szerzetes rendelkezik korábbi civil élettel, tapasztalattal, végzettséggel. Akinek van valamilyen szakmai végzettsége, ezt gyakorolhatja szerzetesi élete alatt is.

Sok kolostornak saját gazdasága van: Lorettóban az atyák méhészkednek, a vöcklabrucki apácák gyógynövényeket termesztenek, gyümölcsöst és konyhakertet tartanak fent.

Loretto napfelkeltében

Loretto napfelkeltében

A szerzetesek közül sokan utaznak, és nem mindig a saját hazájukban teljesítenek szolgálatot. Mielőtt végleg eldöntik, melyik közösséget és melyik kolostort választják végleges otthonukká, több közösségben is eltölthetnek „próbaidőt”. Gyakori, hogy a szerzetesek teljesen új hazát és új nevet választanak új életükhöz! Így előfordul, hogy Móron tökéletes magyarsággal beszélő olasz kapucinus atyák miséznek, Lorettóban amerikai atya fogadja a zarándokokat, a melki vendéglátó atya Németországban született.

A kolostorok művészettörténeti jelentősége

A kolostorépületek többsége szép környezetben fekvő, eredeti épület, amelyet épülésük óta többször átépítettek vagy renováltak.

A lilienfeldi kolostor ugyanakkor megőrizte a 12. századi kora gótikus jellemzőket: a dongaboltozatot, a belső udvari kerengőt vagy a kora-gótikus máriaüveges ablakokkal díszített kutat. Egy ilyen kerengőn körbejárni, a tökéletes nyugalomban elgondolkodni felemelő érzés és hátborzongató időutazás.

Lilienfeld kerengő

Lilienfeld kerengő

Lilienfeld szent kút

Lilienfeld szent kút

Ausztriában sok kolostort nem ért háborús sérülés, így épségben maradtak belülről és kívülről. Turistaként sokszor csak a múzeumnak berendezett épületrészekbe mehetünk be, ahol üvegbúra alatt lehet megszemlélni a féltve őrzött ereklyéket. Vendégként a kolostor épületében arra leszünk figyelmesek, hogy a múzeumba való tárgyak mindennapi használatban vannak. A vendégszobák berendezése változatos és többségében megmaradt az eredeti barokk, szecessziós szobabelső, ahol a falakat bibliai jeleneteket ábrázoló, máshol múzeumban vagy templomokban őrzött festmények és szobrok díszítik.

Szent Péter kolostor - vendégszoba

Szent Péter kolostor - vendégszoba

Szent Péter kolostor - festmény a vendégszobában

Szent Péter kolostor - festmény a vendégszobában

Hogyan kapcsolódik a kolostorélet a gyalogláshoz?

A hosszú távú vándorlást remekül kiegészítik a kulturális és spirituális élmények, és aki gyalogos zarándokként érkezik ezekre a helyekre, különleges elbánásban lehet része. A szerzetesek nyitottan, kedvesen fogadják, és ellátják mindennel, amire csak szüksége lehet, hogy feljavuljon a hosszú út során, a kolostorban eltöltött éjszaka után pedig áldással engedik útjára.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


+ 8 = 11

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>