A középkori építészet remekei – Templomok a Via Podiensis-en

Számos faluban és városban találhatóak különböző stílusú templomok változatos épületegyüttesei. Gyakran már a néhány kőházból álló faluban is van román vagy gótikus templom, renovált vagy romos állapotban és mindegyiknek megvan a maga története.

templom 1 Flamarens

templom 2 Szent Rókus kápolna Montbonnet-nél

templom 3

A román templomokba belépve egyszerű sötét hűvös tér fogad minket. Eltart egy darabig, amíg a szemünk megszokja a lőrésnyi ablakokon beszűrődő fényt.

Ezzel szemben a gótikus templomokban a padlót és a teret is kiszínezi az üvegablakokon beszűrődő fény.

Habár mindegyik templom egy stílusirányzat alapelvei szerint épült, minden épület külső és belső kialakítása más, és mindenhol megtalálhatók a rajz-tankönyvekből ismert díszítésminták.

Sok helyen csak a kopár falfelület maradt meg, és megható, hogy az újabb korok itt nem nyomták rá a bélyegüket a belsőre a felújításkor. Nem tettek a román belsőbe barokk vagy rokokó stílusban oda nem illő oltárokat, vagy színes festményeket, megmaradtak az eredeti egyszerű festetlen kőszobrok, megőrizve a helyek egyszerű meghitt áhítatosságát és az eredeti épület kialakításának stílusjegyeit.

templom 4 Szent Rókus kápolna oltára

Volt, ahol az eredeti gótikus falfestések is megmaradtak.

templom 5

templom 6 La Romieu

La Romieu kolostortemplomában pedig láthatunk eredeti formájában megmaradt gótikus oltárokat.

templom 7 La Romieu

Moissac román és La Romieu gótikus kerengőjébe érdemes benézni. Moissac-ban megmaradtak az oszlopfők eredeti gyönyörű etruszk paloták mintáira emlékeztető kőfaragásai.

templom 8 - Moissac

templom 9 - Moissac

templom 10 - Moissac

La Romieu gótikus kerengője pedig érintetlen, majdnem sértetlen egységet alkot.

templom 11 La Romieu

Mindkettőt meghitt hangulatot árasztó kolostorépület együttes veszi körül.

 

Barátok és családok emléktáblái

A templomok melletti temetőkbe bepillantva furcsa szokásra lettünk figyelmesek. A sírokon márvány emléktáblák sorakoznak: ajándéktárgyak barátoktól és olyan szervezetektől, amelyeknek az elhunyt tagja volt. Különös szokás, de egyben megható is, ahogyan kifejezik az elhunyt családi és társadalmi kapcsolatait.

templom 12 - temető

templom 13 - temető

templom 14 - temető

 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


7 + 4 =

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>