A francia zarándokút rejtelmei

Zarándokszállás Coirolles-ban

Zarándokszállás Coirolles-ban

Le-Puy után már számos Gíte, azaz zarándokszállás van, amelyek ára és színvonala is változó. Ami újdonság, hogy már megjelentek az adomány-alapú szállások, és egyre több 12 euró alatti szállást is lehet találni (Genf és Le-Puy között a legtöbb szállás 15-20 eurónál kezdődött). Igaz, ez még mindig magasabb árszint, mint amire a spanyol szakaszon számítani lehet.

Vannak egyházi és önkormányzati kezelésben lévő szállások is, illetve néhány volt zarándok is kínál szállást, és zarándok vendégszeretetet. Érdemes a Gíte-ekre előre odatelefonálni (néhány mondatot meg kell hozzá tanulni franciául), és akkor biztosan lesz ágyunk estére. Igaz, ezzel a privát szféráról is le lehet mondani.

Az Allier folyó völgye

Az Allier folyó völgye

Mi ezen a szakaszon elkezdtük kombinálni a zarándok-szállások adta lehetőségeket a Lafuma Hotel megbízható privát szférájával.

Szépségek Velay-ben

Virágok közt vezet az út Montbonnet után

Virágok közt vezet az út Montbonnet után

Virágok közt vezet az út Montbonnet után 2

Virágok közt vezet az út Montbonnet után 2

Az út minden szempontból változatos és gyönyörű volt, a korábban említett vulkanikus hegyek között számos falu húzódott, amely teljesen a zarándokokra és a hosszú távú vándorokra rendezkedett be. Tucatnyi helyen találtunk nyomát, hogy a helyiek szállást vagy ételt kínálnak a zarándokoknak.

Zarándok festmény a falon

Zarándok festmény a falon

Zarándokdal

A könyvünkben van egy dalszöveg, melynek címe: zarándokok dala. Először azt hittük, ez valami vicc, és vagy a könyv szerzője kapott enyhe napszúrást a francia úton, vagy valami  extrém érdekességként leírta a nótát. Egészen Le-Puy-ig ebben a hitben voltunk, ahol aztán a vendéglátóink reggelire elénekelték az egészet, aztán még kétszer. Hozzátették, nem kérnek ezért a szolgáltatásért plusz pénzt, gondoltuk is, hogy rendben, mert ennyi erővel mi is kérhetnénk kárpótlást, a kiállt próbáért.

Szent Jakab a falon

Szent Jakab a falon

A sanzon olyan, mint egy zarándok-marseillez, ha Santiago a szomszédban lenne, a dalon fellelkesült francia zarándokok már biztosan rég elfoglalták és Franciaországhoz csatolták volna. Még jó, hogy 1600 km alatt kiheveri az ember a sokkot.

Fülbemászó dallam egyébként, a dallamtapadás végett még többször felrémlett bennünk a dal napokkal később is, csak valahogy a végére mintha hiányzott volna, a „sok amúri partizán”.

A szövege jól kifejezi a zarándoklét lényegét, arról szól, hogy minden nap útra kelünk, és megyünk Európa és Nagy Károly útján, Jakab úr sírja felé, aztán meg Finisterrére, ha már egyszer ott vagyunk. Reméljük a dallamtapadás mindenkinél működik, íme a darab:

http://www.amis-st-jacques.org/lecteur_mp3/lecteur_ARA.php?son_mp3=../chants/ultreia_chant.mp3&no_podcast=-12&titre_mp3=Ultre~a E sus eia chant£ par les pr£mont£s de Conques

Illetve kísérőzeneként egy diavetítéshez

Ez egy másik zarándokdal, de ez is jól hangzik

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.


7 − 1 =

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>